У 2016 році продовжиться робота над податковими змінами та реформуванням ДФС

У 2016 році ДФС продовжить працювати над удосконаленням процедур адміністрування податків та впровадженням податкових змін, ухвалених наприкінці минулого року. Про це заявив Голова ДФС Роман Насіров під час прес-конференції 26 січня 2016 року.

За його словами, одним з найважливіших кроків, покликаних покращити умови ведення бізнесу - уніфікація та зниження ставки єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування до 22%, а також скасування внеску, що утримувався у діапазоні 2-6,1% із заробітної плати працівників.

«Лише за попередніми підрахунками новації дозволять роботодавцям заощадити у поточному році близько 100 млрд. грн. Таке зниження навантаження на фонд оплати праці надасть можливість власникам підприємств підвищити своїм працівникам заробітну плату, та, відповідно, вчасно сплачувати податки до бюджету», – наголосив Роман Насіров.

Важливі зміни також очікують і платників, які перебувають на ІІІ групі спрощеної системи оподаткування. Для них знижено поріг річного обсягу доходу до 5 млн. грн. Однак, якщо у 2015 році вони отримали доходи понад 5 млн. грн., але не перевищили 20 млн. грн., в них залишається право застосовувати спрощену систему. Водночас, якщо у поточному році ці доходи перевищать 5 млн. грн., то платнику доведеться з першого числа місяця наступного за звітним перейти на сплату інших податків і зборів.

Голова ДФС також повідомив про прийняту на цей рік непряму форму державної підтримки аграрного сектору за рахунок спеціального режиму оподаткування ПДВ сільгосппідприємств. В залежності від виду товарів, які поставляє виробник, обсяг підтримки складатиме від 15% до 80% ПДВ, які спрямовуються на спеціальний рахунок платника.

«Програмне забезпечення у системі електронного адміністрування ПДВ було доопрацьовано та відкрито три додаткових рахунки. Станом на 26 січня Державна казначейська служба перерахувала 22,5 млн. грн., які надійшли на нові електронні ПДВ-рахунки сільгоспвиробників. Надалі ця процедура здійснюється автоматично», – зазначив Роман Насіров.

Ще однією важливою для платників новацією стало встановлення порядку відшкодування ПДВ. Відтепер узгоджені суми відшкодованого податку повертатимуться відповідно до порядку черговості внесення до реєстру заяв про повернення. Це, впевнений Роман Насіров, унеможливить спекуляції щодо послідовності виплат.

Для отримання бюджетного відшкодування запроваджено два реєстри: перший – для експортерів (частка експорту у річному обороті становить не менше 40%), другий ­– для решти компаній. При цьому право на отримання ПДВ отримали всі платники.

Сьогодні фахівці ДФС працюють над розробкою нової системи електронного адміністрування акцизного податку при здійсненні операцій з реалізації пального. Планується, що у березні ця система запрацює у тестовому режимі, а вже з 1 квітня – у звичайному.

«Звісно, що Верховна Рада ухвалила лише часткові зміни до Податкового кодексу. Робота над податковою реформою триватиме і у поточному році, як і продовжуватиметься реформування ДФС», – зазначив Роман Насіров та висловив сподівання на підтримку бізнесу та сумлінну сплату податків.

Загалом, за словами Голови ДФС, завдяки сумлінним платникам податків, а також системній боротьбі з тіньовим бізнесом та контрабандою, 2015 рік був завершений з перевиконанням показників по надходженням.

Так, до загального фонду держбюджету надійшло 486,9 млрд. грн. Місцеві бюджети отримали 99,4 млрд. грн., приріст платежів – на 12,6 млрд. грн. Надходження єдиного внеску, навіть при застосуванні понижуючих коефіцієнтів до діючої ставки, склали 185,7 млрд. грн.

Завдяки перевиконанню планів по надходженням та покращенню адміністрування податків платникам додатково відшкодовано 10,3 млрд. грн. ПДВ. Загалом у 2015 році платники отримали 68,4 млрд. грн. бюджетного відшкодування.

Економічний ефект від діяльності підрозділів фінансових розслідувань ДФС у 2015 році, за словами Першого заступника Голови ДФС Сергія Білана, склав 46 млрд. грн. З них 2,9 млрд. грн. – відшкодування збитків по кримінальних провадженнях та вилучення з незаконного обігу підакцизних товарів. Крім того, в рамках кримінальних проваджень на 2,9 млрд. грн. було накладено арешт на майно та кошти.

Серед пріоритетних напрямів діяльності податкової міліції Сергій Білан визначив – боротьбу з тіньовою економікою, конкретний економічний ефект від правоохоронної діяльності та не перешкоджання платникам податків, які працюють у правовому полі, здійснювати господарську діяльність. 

Последние комментарии