50 років технічної творчості

50 років технічної творчості

Історія Сєвєродонецької станції юних техніків розпочалася у далекому 1965 році з маленького напівпідвального приміщення на пр. Радянському. Піввіку – немалий строк, за який у СЮТ поступово удосконалювався зміст, організаційні форми і методи технічної творчості, відкривалися нові гуртки, де діти мали можливість оволодіти навичками, необхідними їм в подальшій практичній діяльності.

На сьогоднішній день станція юних техніків – це комплексний позашкільний навчально-виховний заклад, що включає створені ним на власній базі гуртки та об’єднання, які надають дітям та молоді можливості для творчого розвитку і самовизначення у позаурочний та навчальний час. Школярі беруть участь у виставках технічної творчості, зльотах, організують змагання і конкурси, переможці яких захищають честь міста на обласних та Всеукраїнських масових заходах.

За багаторічну історію станцією керували талановиті та цілеспрямовані люди, які багато зробили для її розвитку та відкрили нові напрямки навчання. Першим директором СЮТ був А.Ф. Драньов, а його послідовниками на посаді стали В.І. Крюк, В.К. Міхальов, М.І. Сєліхов, Г.В. Пріма, В.Н. Горбов, В.М. Дєхтярьов, В.І. Дробицький. 

Широкого розмаху у 60-ті роки набувають такі цікаві напрямки технічної творчості як моделювання автомобілів, кораблів, фото, кіноклуби. Далі починають працювати гуртки за профілями: судномоделістів, авіамоделістів, картингістів, ракетомодельний. До послуг дітей – різноманітні лабораторії, обладнані необхідними верстатами, приладами, вимірювальною апаратурою. Популярність гуртків технічної творчості серед підлітків дуже велика.

У 80-ті роки СЮТ значно розширює мережу гуртків та зміцнює матеріально-технічну базу. У наступному десятилітті найбільш важливим напрямком роботи став курс на раціоналізаторство, тому при СЮТ були відкриті гуртки з інформатики, юних раціоналізаторів та винахідників, трасового моделізму, стендового моделювання та ракетомоделювання. 

З 1995 року пріоритетним напрямком роботи станції юних техніків стала науково-технічна творчість молоді, робота з обдарованою особистістю. При СЮТ відкривається відділення Малої академії наук, що мало за мету створення сприятливих умов для розвитку творчого потенціалу міста, пошук і стимулювання інтелектуальних та обдарованих дітей. Відтоді вихованцями СЮТ в рамках роботи МАН було представлено на обласний конкурс-захист науково-дослідницьких та науково-технічних робіт 78 розробок, 16 з яких стали переможцями Всеукраїнського конкурсу. 

Команда СЮТ неодноразово брала участь не тільки в обласних та Всеукраїнських конкурсах-захистах МАН, але й у турнірах «Юний фізик», «Винахідники та раціоналізатори». 

Зараз робота станції юних техніків будується відповідно до сучасних тенденцій з науки і техніки, активно розвиваються напрямки, що ґрунтуються на новітніх технологіях. Педагогічний колектив постійно знаходиться у стані пошуку.

Частиною сучасної історії станції вже стали тогорічні показові виступи гуртків «Авіамоделювання» та «Судномоделювання», присвячені Дню незалежності України, зайняті перші місця в чисельних обласних конкурсах технічної творчості.

Постійно розширюється і якісно оновлюється перелік гуртків. Так, у цьому навчальному році учні можуть відвідувати гуртки початкового технічного моделювання, авіамоделювання, ракетомоделювання, судномоделювання, радіоелектронного конструювання, юних конструкторів приладів радіоелектроніки, наукових досліджень з фізики, «Веселий олівець», «Гончарик», бісероплетіння, різьблення по дереву, виготовлення сувенірів, основ комп’ютерної грамотності, «Комп’ютерний світ», «Комп’ютерна абетка», юних користувачів персонального комп’ютера. 

Продовжено роботу в рамках Малої академії наук. У минулому році вихованцями гуртка «Радіоелектронне конструювання», під керівництвом Віктора Івановича Дробицького, було представлено 10 робіт до розробок за семи напрямками науково-технічної секції. Одна з розробок, яку представила Ганна Каленюк, під назвою «Теоретичне і практичне застосування «Сільськогосподарського приладу фермера КА-001» за підсумками екзамену з базової дисципліни була допущена до обласного конкурсу-захисту робіт учнів МАН та стала переможцем. 

Робота вихованців того ж гуртка була представлена на Всеукраїнській науково-технічній виставці молодіжних інновацій та творчих проектів «Майбутнє України!». У відділенні «Науки про людину», секція медицини, робота «Пристрій для лікування повітрям із вулика «Бджолиний інгалятор» Поліни Царевської та Альони Черножукової пройшла відбірковий етап і була допущена до фіналу.

Колективна робота учнів 9-го класу СЗШ №2 «Комбінований прилад для контролю чистоти води у водоймищах» брала участь у Всеукраїнському конкурсі «ЕКОклас». 

Усі керівники гуртків СЮТ є професіоналами своєї справи та досвідченими педагогами. Є серед них і такі, хто багато років не розлучався зі станцією та ділився своїм досвідом і навичками. 

Віктор Іванович Дробицький розпочав свою роботу у 1991 році як керівник гуртка радіоелектронного конструювання, а вже за два роки став директором СЮТ і займає цю посаду по сьогоднішній день. Віктор Іванович неодноразово нагороджувався почесними грамотами відділу освіти Сєвєродонецької міської ради, ГУОН Луганської обл., МОНУ, подяками виконкому, а також грамотою ЛОКЦНТТУМ та знаком «Відмінник освіти України».

Борис Євгенович Пузирьов працює з 1987 року, Сергій Олексійович Прохода прийшов до СЮТ у 1993-му, Жанна Леонідівна Дробицька і Василь Павлович Сопочкін – у 1994-му. Усі вони за успіхи у своїй роботі здобули численні нагороди та відзнаки. 

Станція юних техніків є своєрідним феноменом у нашому місті, бо незважаючи на зовнішні обставини вже більше ніж піввіку успішно виконує своє завдання – розвиває здібності та обдарування юних сєвєродончан, сприяє формуванню соціально зрілої, культурної, конкурентоспроможної, творчої особистості.

Євгеній Тетяничко

Последние комментарии