Уряд запроваджує режим надзвичайної ситуації в Донецькій та Луганській областях та режим підвищеної готовності по всій Україні, - Арсеній Яценюк

Уряд України прийняв рішення про запровадження режиму надзвичайної ситуації на територіях Донецької та Луганської областей, режиму підвищеної готовності на всій території України та створення Державної комісії з надзвичайних ситуацій. Про це повідомив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк під час виїзного засідання Уряду в ДСНС України у понеділок, 26 січня.

«Відповідно до Кодексу цивільного захисту України, Кабінет Міністрів України прийняв рішення про визнання надзвичайної ситуації на державному рівні. Урядом України прийнято рішення про запровадження режиму надзвичайної ситуації на територіях Донецької та Луганської областей», - наголосив Глава Уряду.

При цьому на всій території держави запроваджується режим підвищеної готовності.

«Прошу не плутати це з надзвичайним станом і воєнним станом, які вводяться рішенням Парламенту. Наше рішення спрямоване тільки на одне – всі повинні працювати 24 години на добу і сім днів на тиждень», - підкреслив він.

«Мета прийняття цих рішень – повна координація діяльності всіх органів влади для забезпечення безпеки громадян і цивільного захисту населення», - наголосив Арсеній Яценюк.

Уряд України також прийняв рішення про створення Державної комісії з надзвичайних ситуацій. Головою Державної комісії з надзвичайних ситуацій є Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, заступники –  Віце-прем'єр-міністр - Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко та Голова Державної служби з надзвичайних ситуацій України Сергій Бочковський.

Арсеній Яценюк повідомив, що Уряд ухвалив рішення про створення регіональних координаційних центрів з надзвичайних ситуацій: «У кожній області за аналогією з Державною комісією з надзвичайних ситуацій під керівництвом голови обласної державної адміністрації створюється відповідна регіональна комісія з надзвичайних ситуацій».

Він наголосив, що завдання державної і регіональних комісій – інвентаризація всіх об'єктів цивільного захисту. Глава Уряду повідомив, що Кабінет Міністрів видасть спеціальне розпорядження, яке доручає Державній службі з надзвичайних ситуацій провести перевірку всіх об'єктів цивільного захисту.

Ще одне завдання комісії, за словами Глави Уряду, - формування єдиного запиту на постачання матеріально-технічних цінностей. Арсеній Яценюк звернувся до керівників обласних адміністрацій сформувати такі запити на рівні областей: «У цьому єдиному реєстрі запитів повинна бути інженерна техніка, матеріально-технічне і речове майно, ліки, харчування».

Арсеній Яценюк доручив Главі ДСНС Сергієві Бочковському розпочати формування єдиного запиту щодо інженерної техніки, оскільки «терористи знищили десятки одиниць інженерної техніки служби з надзвичайних ситуацій».

Глава Уряду звернувся до Міністра охорони здоров'я Олександру Квіташвілі разом із Держрезервом провести інвентаризацію складів і невідкладно подати Уряду рішення про розбронювання цінностей державного резерву, в тому числі лікарських засобів і медичних препаратів.

«Після того, коли Державна служба з надзвичайних ситуацій узагальнить весь запит на медикаменти, прошу Міністерство охорони здоров'я звернутися до наших західних партнерів і міжнародних організацій про надання додаткової гуманітарної допомоги у вигляді тих ліків і медичних засобів, які потрібні для ліквідації наслідків надзвичайної ситуації», - наголосив Арсеній Яценюк.

Він також доручив Державному резерву разом із Міністерством аграрної політики та продовольства України і ПАТ «Аграрний фонд» невідкладно отримати заявки на харчування від Державної служби з надзвичайних ситуацій, «перевірити, що реально, а не на папері, є на елеваторах і на складах».

«Держрезерву - розбронювати цінності. Міністерству фінансів - виділити додаткові кошти з резервного фонду на матеріально-технічне забезпечення Служби з надзвичайних ситуацій та державного резерву. Міністерству АПК через аграрний фонд - забезпечити потребу, якщо така потреба буде в продуктах харчування, в першу чергу в борошні й зернових», - доручив Глава Уряду.

«Сьогоднішнє рішення означає, що в країні створена єдина система захисту громадян. Державна комісія з надзвичайних ситуацій разом із відповідними регіональними комісіями несе всю повноту відповідальності за стан справ у кожній окремо взятій області», - наголосив Арсеній Яценюк.

Він звернувся до керівників ОДА через Державну службу з надзвичайних ситуацій подати списки необхідної на регіональному рівні продукції: «Міністерство економіки повинно звести потреби регіонів з можливостями регіонів по виготовленню продукції, необхідної для ліквідації надзвичайної ситуації, в кожній окремо взятій області. Далі відповідно до закону Уряд прийме рішення про те, щоб профінансувати з резервного фонду».

«У країні введений особливий режим після мобілізації. Ми підвищили рівень до підвищеної готовності й надзвичайної ситуації. Це означає, що в місцевих бюджетах в обов’язковому порядку повинні бути передбачені кошти на ліквідацію надзвичайних ситуацій, на мобілізацію, на забезпечення медикаментами, на забезпечення продуктами. Центральний Уряд дасть свою частину, але я звертаюсь до вас забезпечити ваш шматок роботи», - звернувся Арсеній Яценюк до голів ОДА.

Глава Уряду доручив Міністерству енергетики і вугільної промисловості забезпечити паливно-мастильними матеріалами регіони, щодо яких буде надано запит ДСНС: «У нас декількасот вагонів зі стабільним бензином стоїть на коліях. Невідкладно отримати запит від Державної служби з надзвичайних ситуацій, і через «Укргазвидобування» та інші компанії, де держава має контрольний пакет, в тому числі й «Укрнафту», забезпечити паливно-мастильними матеріалами відповідні регіони».

Арсеній Яценюк доручив у щоденному режимі інформувати громадян про стан безпеки: «У школах, лікарнях, по всіх засобах масової інформації по всіх областях - чітко в щоденному режимі інформування громадян про стан безпеки, інформування громадян, що робити у випадку настання надзвичайної ситуації, куди дзвонити, куди їхати. Інформування громадян про наявність матеріально-технічних запасів, ліків, харчування, техніки».

Він звернувся до Голови ДСНС, наголосивши на необхідності проведення навчань із цивільного захисту громадян.

Окрім того, Арсеній Яценюк звернувся до керівників ОДА сконцентрувати наявні ресурси для приведення у відповідність споруд цивільного захисту, «щоб їх можна було експлуатувати, щоб там люди могли вкритися у випадку необхідності».

Прем’єр-міністр повідомив, що засідання Державної комісії з надзвичайних ситуацій буде проводитися на регулярній основі. Заступник Голови Комісії проводитиме оперативні наради в щоденному режимі.

Комісія, за словами Глави Уряду, прийматиме «необхідні рішення, спрямовані тільки на одне – безпека людини, безпека кожного громадянина»: «Ми повинні захистити людей. Для цього збудована вся державна машина - для захисту кожної людини».

Цивільні громадяни при введенні режимів надзвичайної ситуації та підвищеної готовності не набувають додаткових обов'язків і не здійснюють жодних додаткових заходів.

 #

- ...для забезпечення безпеки

- ...для забезпечення безпеки громадян і цивільного захисту населення.
- Сєня, а де ж ти раніше був, коли нас бомбили?!

 

Настройки просмотра комментариев

Включен режим "только для чтения".
Выберите нужный метод показа комментариев и нажмите "Сохранить установки".

Последние комментарии