Центр міцної дружби, високих мрій і перших творчих здобутків

Центр міцної дружби, високих мрій і перших творчих здобутків

У цьому навчальному році свій 50-річний ювілей відзначив днями Сєвєродонецький міський Центр дитячої та юнацької творчості, член Асоціації позашкільних закладів України, правонаступник Палацу піонерів та школярів, який гостинно відкрив свої двері 1 вересня 1964 року, в одному з найкращих архітектурних приміщень по вулиці Партизанській, 17.

Директором було призначено енергійну, талановиту, молоду людину, педагога з великої літери Ніну Петрівну Видиш. Саме її наполегливість, ініціативність допомогли швидко створити працездатний, творчий педколектив та справжній теплий і затишний для вихованців Палац. Кожна дитина знайшла тут справу до душі, дякуючи педагогам. 

Духовий оркестр, якому сьогодні теж 50, перший гурток в Палаці піонерів та школярів. Його було створено військовим диригентом, талановитим педагогом Олексієм Семеновим. Нині духовий оркестр – «Зразковий художній колектив», переможець міських, обласних, регіональних, всеукраїнських і міжнародних конкурсів та фестивалів.

Керує ним колишній вихованець, учень Семенова, Юрій Миколайович Головін. 

Наступними колективами, які розпочали роботу у Палаці, були: театральний колектив (керівник - актриса Віра Рожина), оркестр народних інструментів (керівник Віктор Федорович Бобешко), дитяча поетична студія «Джерельце» (керівник - дитячий поет і письменник Йосип Курлат), хореографічний гурток – вони і сьогодні цікаві, користуються у дітей великим попитом.

Вихованці Палацу були переможцями міжнародних, всеукраїнських, обласних, міських конкурсів та фестивалів. Сьогодні вони самодостатні громадяни в різних сферах діяльності. У місті працюють Андрій Сербін (керівник школи бойових мистецтв), Віктор Дробицький (директор Станції юних техніків), Олена Чередниченко (керівник гуртка), Галина Синаревська (актриса театру драми), Сергій Євдокимов, Павло Морозов (актори Луганського драмтеатру).

В кінці 1991 року директором Палацу призначено Тамару Григорівну Єрмоленко. Саме цей період в житті колективу можна охарактеризувати так: перебудова, перейменування закладу, переїзд. В червні 1995 року рішенням міської ради закладу надано приміщення колишнього дитячого садка №32. 

У 1997 році директором стала Ніна Дмитрівна Буряк. 

Сьогодні ЦДЮТ – потужний, широкодоступний комплексний позашкільний навчальний заклад, підпорядкований відділу освіти міської ради, в якому навчається 1275 дітей віком від 4-х до 19-ти років. Тут працюють 33 педагоги, сім з яких колишні вихованці закладу. Це – Ю.М. Головін, Л.П. Демент’єва, І.Т. Смочко, А.Ю. Костиря, С.В. Росадкіна, Г.А Горешняк, А.В. Панаріна.

У закладі створені належні умови для гармонійного розвитку особистості, її творчого та інтелектуального потенціалу в позаурочний та позанавчальний час, підготовки дітей, підлітків до життя в умовах соціуму сьогодні, задоволення потреб підлітків та молоді в допрофесійному самовизначенні, пошуку розвитку і підтримки юних талантів та обдарувань для формування творчої еліти в різних галузях суспільного життя.

До послуг дітей 12 навчальних кабінетів, хореографічна, тенісна та виставкова зали, Музей етнографії «Світлиця» та Музей дитинства, мистецька вітальня, костюмерна, постійно діючі виставки декоративно-вжиткового та образотворчого мистецтва. 

З 1 вересня цього року шляхом внутрішньої оптимізації були відкриті для дітей віком від 10 до 17 років гуртки: вокально-інструментальний ансамбль, «Юні гітаристи», «Виготовлення сувенірів», «Ігромайстри», КВН-студія, «Театр для дітей з обмеженими можливостями», «Графічний дизайн».

Набір до закладу триває увесь навчальний рік за умови наявності вільних місць, навчання безоплатне.

В ЦДЮТ працюють три колективи, які мають почесне звання «Зразковий художній колектив»: духовий оркестр (керівник Ю.М. Головін) з 1998 року; оркестр народних інструментів (керівник Л.О. Асколкова) з 1999 року; дитячо-юнацький вокальний ансамбль «Усмішка» (керівник О.В. Панаріна) з 2011 року.

Справжнім оберегом закладу можна назвати Музей етнографії «Світлиця». Ініціатором його створення була Ніна Дмитрівна Буряк – директор закладу. Експонати збирали звідусіль, власноруч оформлювали приміщення протягом кількох років. Господиня Музею, Любов Петрівна Демент’єва, радо зустрічає усіх відвідувачів. Її розповіді про історію нашого народу та його традиції заворожують.

Велика увага в Центрі приділяється художнім виставкам, як одній із форм виховання в учнів та вихованців естетичного сприйняття дійсності.

Традиції, які були започатковані кілька десятків років тому, продовжуються і тепер. Наприклад, Палац піонерів був постійно діючим методичним центром для старших вожатих шкіл міста, сьогодні для педагогів-організаторів регулярно проводяться семінари. Роботу міського піонерського штабу в сучасних формах з новим ідейним наповненням продовжує міська дитяча організація «Дивосвіт». 

Ще одна традиція – партнерство та тісна співпраця з різними установами, в результаті якої народжуються соціально-значущі проекти: дитячо-юнацьке радіо «Молодо-зелено» та молодіжна телестудія «Телепатія» – спільні проекти з телекомпанією СТВ; клуб інтелектуальних ігор «Що? Де? Коли?» з’явився завдяки співпраці з благодійним фондом Олексія Кунченко «Заради майбутнього». 

Результати роботи закладу, його успіхи, традиції завжди підтримують позашкільники міста, друзі, партнери. Педагогічний колектив, вихованці, батьки сьогодні вдячні Сєвєродонецькій міській раді, відділу культури міської ради, міському Палацу культури та ПК хіміків, міському театру драми, лісомисливському господарству, ПрОТ «Азот», НВП ТОВ «Мікротерм», магазинам «Канцлер», «Велика кишеня» та іншим підприємствам і організаціям.

На урочистостях з нагоди золотого ювілею в залі Центру було тепло і затишно від посмішок та спогадів колишніх його співробітників, гостей, які завітали на вечір, самих винуватців урочистостей. Присутніх привітали заступник міського голови С.Ф. Терьошин, заступник начальника відділу освіти О.Г. Каширіна, в. о. начальника відділу культури К.В. Бойкова, директор міського Палацу культури О.В. Гринько, головний спеціаліст відділу молоді і спорту С.М. Попова. 

Надіслали свої звукові побажання і колишні вихованці та співробітники. Особливо сердечне надійшло від Валентини Василівни Сливкиної, колишньої працівниці Центру, а нині завідуючої художнім відділом Маріупольського Палацу дітей та молоді, яке стало завершальним акордом цього святкового дійства.

Педагоги ЦДЮТ упевнено дивляться в майбутнє, бо переконані, що дитина має жити насиченим життям. Тому Центр завжди залишається Центром дитячої міцної дружби, високих мрій і перших творчих здобутків.

 

Інформацію надано СМ ЦДЮТ

  • centr_yubiley02.jpg

Последние комментарии