Зовнішньоекономічна діяльність Луганщини

У січні–жовтні 2013р. обсяг експорту товарівстановив 3030,1 млн.дол. США     і зменшився порівняно з січнем–жовтнем 2012р. на 16,6%, імпорту – 2676,1 млн.дол. і зменшився на 12,2%. Позитивне сальдо зовнішньої торгівлі товарами становило 354,0 млн.дол. (у січні–жовтні 2012р. також позитивне – 584,4 млн.дол.).

Зовнішньоторговельні операції товарами область здійснювала з партнерами із 118 країн світу.

Про це повідомляє Головне управління статистики у Луганській області.

До країн СНД було експортовано 42,9% усіх товарів, до країн ЄС –36,6% (у січні–жовтні 2012р. – відповідно 51,3% і 26,4%).

Найбільші обсяги експортних поставок здійснювалися до Російської Федерації – 34,6% від загального обсягу експорту, Угорщини – 15,7%,

Польщі – 9,1%, Туреччини – 6,6%, Білорусі – 4,2%, США – 2,3%, Казахстану та Словаччини – по 1,7%, Молдови, Мексики та Бельґії – по 1,1%, Індії – 1,0%, Болгарії, Бразілії, Німеччини та Італії – по 0,9%.

Серед головних торгових партнерів країн СНД у січні–жовтні 2013р. експортні поставки зросли до Молдови, Республіки, Азербайджану та Казахстану.

Серед країн ЄС суттєво збільшилися експортні поставки до Фінляндії, Хорватії, Угорщини, Португалії, Словаччини, Швеції, Польщі, Чехії, Франції, Австрії, Болгарії, Румунії, Бельґії, Іспанії, а серед інших країн – до Куби, Тайваню, Провінції Китаю, Китаю, Таїланду, Тунісу, Гани, Кореї, Республіки, Марокко, Грузії, США та Туреччини.

З країн СНД імпортовано 71,8% усіх товарів, з країн ЄС -7,6% (у січні–жовтні 2012р. – 72,6% і 8,5%).

Найбільші імпортні надходження здійснювалися з Російської Федерації – 70,9% від загального обсягу імпорту, США – 8,2%, Китаю – 5,6%, Німеччини – 2,5%, Туреччини – 1,8%, Канади – 1,3%, Чехії та Італії – по 1,2%, Індії – 1,1%.

Імпортні поставки порівняно з попереднім роком зросли з Канади, Грузії, Портуґалії, Італії, Австрії, Словаччини, Колумбії, Індії, Білорусі, Бельґії, Китаю, Кореї, Республіки, Азербайджану, Іспанії, Литви, Швеції, Німеччини, Таїланду та Туреччини, а зменшилися – з Єгипту, Казахстану, Чехії, Латвії, Угорщини, Великої Британії, Тайваню, Провінції Китаю, Польщі, Румунії, Болгарії, Ізраїлю, Саудівської Аравії та Російської Федерації.

Основу товарної структури зовнішньої торгівлі області складають мінеральні продукти, недорогоцінні метали та вироби з них, засоби наземного транспорту, продукція хімічної та пов’язаних з нею галузей промисловості, машини, обладнання та механізми; електротехнічне обладнання, полімерні матеріали, пластмаси та вироби з них, маса з деревини або інших волокнистих целюлозних матеріалів, текстильні матеріали та текстильні вироби.

У січні–жовтні 2013р. в область надійшло іноземної давальницької сировини на 114,7 млн.дол., або 4,3% від загального обсягу імпорту області. Основні надходження давальницької сировини здійснювалися з Російської Федерації, Китаю, Франції, Туреччини, Угорщини, Німеччини, Швеції, Литви та Індонезії.

Найбільша частка припадала на машини, обладнання та механізми; електротехнічне обладнання (71,5% від загального обсягу імпорту давальницької сировини).

Обсяг експорту готової продукції, виготовленої з імпортованої давальницької сировини, становив 344,6 млн.дол., або 11,4% від загального обсягу експорту. Найбільша частка припадала на засоби наземного транспорту (80,6% від обсягу експорту готової продукції з давальницької сировини).

Найактивніше здійснювали експортно-імпортні операції товарами підприємства міст Алчевська, Сєвєродонецька, Луганська, Рубіжного та Стаханова.

Последние комментарии