Закон про про наклеп обіцяють скасувати

1 жовтня журналісти пікетували комітети Верховної ради з вимогою не ухвалювати законопроект № 11013, що вводить кримінальну відповідальність за наклеп. "Тюрми - бандитам, а не журналістам!" вигукували протестувальники. 

Під час акції стало відомо, що на Погоджувальній раді голова парламенту Володимир Литвин запропонував 2 жовтня першочергово розглянути проект постанови про скасування законопроекту.

Мітингували з пустими сторінками - такими стануть ЗМІ в умовах нового закону. Минулого тижня інтернет-ЗМІ на знак спротиву закону про наклеп розміщували в себе чорні банери, а друковані медіа виходили з пустими шпальтами. 

Серед креативу – імпровізована гільйотина свободи слова. Гостре лезо, правда, так і не змогло опуститися, через технічні причини. Жертвою гільйотини мала стати... заявка політичної партії про приєднання до участі у мирній акції. 

Зібрання проходило без партійних прапорів. Більшість учасників - журналісти і представники громадських організацій. Згодом до журналістського протесту приєдналися учасники акції підприємців, яка відбувалася того ж дня під Кабміном. Підприємці мітингували проти розширення повноважень Державної податкової служби і проти законопроекту №9733 про внесення змін до Податкового кодексу 

Сергій Лещенко, журналіст інтернет-видання "Українська правда", каже, що треба чекати реальних дій щодо скасування законопроекту, а не вірити обіцянкам "не голосувати". За його словами, прийняття такого законопроекту зумовлене у тому числі публікаціями "Української правди".

Журналіст Мустафа Найем наголосив, що законопроект не знятий з другого читання у Верховній раді, яке призначене на 16 жовтня. deo:

Протестувальники збираються 2 жовтня о 10 годині знову прийти під комітети ВР, щоб проконтролювати, чи буде скасований законопроект про наклеп. 

Довідка: 

18 вересня 2012 року Верховна Рада Україна ухвалила у першому читанні проект Закону України № 11013 «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо посилення відповідальності за посягання на честь, гідність та ділову репутацію людини». Автор законопроекту - народний депутат Віталій Журавський. 

Проект закону передбачає покарання: штрафи до 25 тисяч гривень, виправні роботи або позбавлення волі на термін до 3 років  

25 вересня депутат Журавський заявив, що відкликає законопроект. Однак це суперечить регламенту, адже законопроект вже проголосований Верховною радою у другому читанні.



Джерело : Громадський Простір

Последние комментарии